Verwacht-2015

omslag_mendoza

mendoza_2

mendoza_4

In samenwerking met Livingstone Gallery, Den Haag verschijnt:

Ryan Mendoza – Amerikkka

Ryan Mendoza (New York, 1971) is een Amerikaanse kunstenaar die, na zijn studie aan de Kunstacademie in Parijs, van Europa zijn werkgebied heeft gemaakt.

Afwisselend wonend en werkend in Napels en Berlijn exposeert hij vanaf 1997 zijn op anonieme foto’s, kranten-artikelen en beeldmateriaal uit magazines gebaseerde schilderijen op verschillende locaties in Europa waaronder de prestigieuze galerie White Cube (2002) in Londen.

Met zijn solo tentoonstelling The Possessed in het MADRE , Museo d’Arte Contemporanea Donnaregina in Napels slaat Mendoza in 2010 een nieuwe weg in. Zijn schilderijen worden persoonlijker door gebruik te maken van door hem van de straat gehaalde modellen of mensen in zijn directe omgeving in emotioneel ongemakkelijke of intimiderende poses. De catalogus omschrijft het zo: He depicts scenes that traverse intimate dreads and reveal humanity’s hidden obsessions.

Al snel wordt duidelijk dat hij met deze scenes één verhaal wil vertellen. Op zijn indrukwekkende solo presentatie op FRIEZE Londen in 2010 (met Galleria Massimo Minini, Italië) zien we dit terug doordat de titels van zijn doeken samen verwijzen naar één verontrustende gebeurtenis. Het verhaal eindigt met: I will write about it in the margins of your diary.

Ryan’s persoonlijke verhaal heeft inmiddels ook vorm gekregen in een uiterst intiem dagboek dat een geheel eigen leven is gaan leiden. De solo presentatie op de VOLTA New York in 2012 (Livingstone gallery) leidt Mendoza’s verhaal voor het eerst terug naar zijn geboortegrond.

Livingstone gallery presenteerde het werk van Ryan Mendoza eind 2014 in de tentoonstelling, Everything and Nothing – Blowing down my house.

Everything and Nothing verwijst naar het interview met curator/kunstcriticus Hans Ulrich Obrist in Berlijn in 2012. Tijdens een chaotisch interview in Café Einstein – dat bijna als een Gesammtkunstwerk gezien kan worden met video, performance en een literair steekspel – spoort Hans Ulrich Obrist hem aan om zijn dagboek uit te werken en te publiceren. Daarmee leidt hij hem verder op een zeer intiem en persoonlijk pad.

In de video’s en foto’s die Ryan Mendoza van zijn modellen maakt verwerkt hij een verhaal door in korte teksten op zijn modellen te schrijven, zoals hij dat vanouds ook in zijn schilderijen en de titels daarvan deed. Nu brengt hij deze foto’s samen in het foto-boek Amerikkka. In de inleidende tekst vertelt hij het verhaal wat hij vervolgens verbeeldt aan de hand van de foto’s van beschilderde modellen. Daarmee ontstaat een nieuw geheel, een ver-smelting van schilderij, video, performance, literatuur en fotografie.

Bestel

auteur
Ryan Mendoza

omvang
80 pagina’s met ca.
70 afbeeldingen in kleur

formaat
24 x 30 cm

uitvoering
paperback

ISBN
978 90 6216 999 3

prijs
€ 15,00

verschijnt
30 april 2015

mendoza_3