Haagse-School

auteur
Wim van der Beek

omvang
96 pagina’s
ca. 90 afb. in kleur

formaat
24 x 30 cm

uitvoering
gebrocheerd

ISBN
978 90 6216 479 0

prijs
€ 32,00

 

Jan van Vuuren

1871 – 1941

’Schilder van de Veluwe’

Jan van Vuuren werd in 1871 geboren in Molenaarsgraaf (Zuid-Holland) in een eenvoudig boerengezin. Zijn onmiskenbare aanleg voor tekenen en schilderen werd toen hij nog een jongen was, ontdekt door de echtgenote van de burgemeester. Die stelde de boerenzoon in staat tekenlessen te gaan volgen in Den Haag. In die tijd beleefde de Haagse School zijn glorietijd. Naast avondlessen aan de Haagse Academie kreeg hij ook lessen van o.a. G.W. Dijsselhof en H.J. van der Weele. Het moment kwam dat hij door zijn liefde voor het landschap en de geboeid door hoge luchten en wolken en het spelen van het zonlicht op de akkers en boerenhoven, wegtrok uit Den Haag en met andere kunstenaars naar Elspeet ging. Daar, op de Veluwe, vond hij de rust die hij zocht, in dit mooie land, zo vol van beloften.

Maar inmiddels liep de negentiende eeuw op zijn einde. Nieuwe leuzen werden gehoord, nieuwe stijlen ontstonden. Maar de jonge kunstenaar Van Vuuren bleef trouw aan zijn overtuiging en zijn weergave van het landschap. Gestaag en zeker ging hij zijn eigen weg, volhardend en doorzettend. Hij werd de schilder van de bosgezichten, maar ook van de stille smalle straatjes van de stadjes rond de Zuiderzee. Hij liet
zich nimmer verleiden tot uitersten in kleur noch in compositie. Zijn werk was vervuld van een sterke liefde voor het schone. Het werk was lichtend van kleur, eenvoudig en zuiver van opbouw en tekening.

Jan van Vuuren hield vast aan zijn eens gevormde en gevestigde liefde en overtuiging. Zijn werk was op veel tentoonstellingen te zien, ook in Parijs, München en op de groet tentoonstelling in Folkstone (Eng) exposeerde hij. Hij verwierf, nog als aankomend schilder, de gouden medaille van de schildersklas op de Akademie in Den Haag. Later, in Parijs, verkreeg hij het Diplome d’Honneur op een der wereldtentoonstellingen.

Gepresenteerd tijdens een overzichtstentoonstelling in Museum Elburg, Elburg